12/13/2008

Beginners : Taktik

Hücum Taktikleri

Temel Hücum : Temel hücum içeriden ve dışarıdan ligin standartlarına uygun dengeli takımların kullanabileceği bir taktiktir. Bu taktikte normal hız demek, takımın genel olarak ne fazla ne de az şut kullanması demektir.

Topu Götür : Takımda özellikle top sürmesi iyi olan skorer oyuncular varsa (kısa veya uzun olmaları farketmez) yararlı olabilecek 'temel hücum' taktiğinin biraz daha hızlandırılmış şeklidir. Eksiği, yüksek tempo top kaybı riski yaratır.

Sabırlı Ol : Temel hücumun yavaş tempoda oynanan versiyonu. Skoru düşük tutup, yüksek sayı potansiyeli olan takımlara karşı direncinizi arttırmak amaçlı kullanılan bir taktiktir. Aynı zamanda kaliteli şut imkanı sağlaması ile yüzdeniz biraz daha yüksek olacaktır. Bu taktikte pas verme kabiliyeti önem taşımaktadır.

İçeri Bak : Bu taktikte takım sürekli olarak potaya yakın boyalı bölgeden sayı yapmaya çalışır. Üçlük kullanma sayısı ve yüzdesi büyük oranda düşer. Hızlı bir oyun oynanır. Rakip uzunların defansına göre rakibi faul problemine sokma olasılığı artar. Oyunkurucunun pası ve diğer oyuncuların top sürme & iç şut yetenekleri çok önemlidir.

Alçak Post : İçeri bak taktiğinin daha yavaş olanı. Sadece uzunları skorer olan takımların kullanması gereken bir taktik. Üçlük neredeyse hiç kullanılmaz.

Hareketli : Motion olarak da bilinen bu taktik, orta ve uzun mesafe şutlara dayanır. Kısaların uzaktan şutları ve genel olarak pas&top tutma yetenekleri standardın üzerinde ise başarılı olacaktır. Ancak uzaktan şut bulmak, içeriden oynamaya göre daha risklidir. Yine top kaybı ve hücum ribaundında sıkıntı ortaya çıkabilir. Oyunkurucu dahil tüm kısaların skora katkı yapması beklenir. Uzunlar üçlük deneyebilir.

Koş ve Vur : En hızlı ve en çok dışarıyı kullanan taktiktir. Bu oyun stilinde uzaktan şut en çok önemi taşırken, kondisyon da bir parça önem arz eder. Koş ve Vur'da çok sayıda atış denemesi yapılır. Oyuncuların kalitesine göre yüzdeler çok değişebilir. Bir maç iyi bir maç kötü atabilirler. (rakibin savunma dizilişi çok etkileyicidir.)

Princeton : Top ya boyalı alandan ya da üçlük çizgisinin gerisinden kullanılır. Pas önemlidir. Düşük hızda oynandığından zayıf takımların tutunması için etkili olabilir. Ancak üçlükleri kullanan isimler önemlidir. Kısaların dış şutör, uzunların iç skorer olması gereken komplike bir taktiktir.

Savunma Taktikleri

Adam Adama : Normal savunma anlayışı. Tüm oyuncuların standart ve yakın defans kabiliyeti olduğunda, rakibin topu götür, sabırlı ol, temel hücum oynadığında etkilidir. Savunma değerleriniz yakın & dengeli çıkacaktır.

2 - 3 : 2-3 alan savunması alçak post oynayan takımlara karşı kullanılabilecek bir oyun tarzı. Dış atışlara karşı çok çaresiz bıraktığı için, rakibin dışarıdan oynaması durumunda yüzdesi artacaktır ve maçı almanız zorlaşacaktır. Buna karşılık kaçan şutlarda avantajlı duruma geçeceksiniz.

3 - 2 : 2-3 oyunun tam tersi. Dış savunmaya ağırlık verilirken top çalma sayınız artabilir. Rakibin pas trafiğini engelleyebilirsiniz. Ancak kaçan şutları yakalamadaki avantajınız ortadan kalkar. Bu taktik için UF ve P'un çok iyi ribaundçu olması işinizi kolaylaştırır. Temel hücum dahil dışarıdan oynanan tüm taktiklere karşı etkilidir.

1 - 3 - 1 : Koş ve vur oynayan rakibe karşı alınabilecek son önlem. Ribaund alma kaygısı gütmeden rakibin dış şutlarını bozmaya yönelik bir oyun planıdır. P hariç (olursa iyi olur gerçi) herkesin dış savunma yapabilmesi gereken bir oyun anlayışıdır.

Tam Saha Pres : Bir bölgeye odaklanmaktansa rakibi sürekli olarak top kaybına zorlamaya çalışan oyun anlayışı. Ribaundlarda büyük zaafiyet gösteren bu taktik, yüksek hızda oynayarak top tutması kötü rakip oyunculara karşı çok etkilidir. Hücum olarak topu götür veya koş vve vur ile iyi kombine olurlar. Kondisyon bu tatktiğin uygulanmasında önemlidir.

1 yorum:

Tufekci dedi ki...

Yakın zamanda yeni taktikler anlatılacaktır.